Gruszkowe mincemeat z morelami

    Gruszkowe mincemeat z morelami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 7 osób

    Doskonały przepis na owocową mieszankę mincemeat dodawaną do ciast i wypieków. Mozna jej użyć do babeczek mince pies albo do innych wypieków.

    Składniki
    ilość sztuk: 96 słoików

    • 6 szklanek (1,2 kg) cukru kryształu
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 1 łyżeczka soli

    • 3,5 kg gruszek, obranych i pokrojonych
    • 1 duża pomarańcza, ze skórką, pokrojona na ćwiartki
    • 1 cytryna, bez pestek, pokrojona na ćwiartki
    • 1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone
    • 1 szklanka (130 g) suszonych moreli, pokrojonych

    • 1 szklanka (235 ml) soku winogronowego
    • 1 szklanka (235 ml) octu jabłkowego
    • 3 szklanki (440 g) rodzynek
    • 2,5 szklanki (350 g) suszonych porzeczek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku wymieszać cukier z cynamonem, zielem, goździkami i solą.
    2. Dodać gruszki, pomarańczę, cytrynę, jabłko i morele. Wytłuc i wymieszać.
    3. Dodać sok winogronowy, ocet, rodzynki i porzeczki. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, często mieszając. Gotować bez przykrywki, aż zgęstnieje.
    4. Mieszankę przekładać do wysterylizowanych gorących słoików. Zakręcić. Sprawdzić czy zakrętka dobrze pasuje, wieczko wtedy się nie wybrzusza. Dobrze zamknięte słoiki można przechowywać w lodówce nawet do roku. Jeśli nie są dobrze zamknięte, należy zużyć w ciągu tygodnia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis