Sos z masła orzechowego

    Sos z masła orzechowego

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Zrobione przez 71 osób

    Bardzo smaczny sos, z nutką orientalną, na bazie masła orzechowego. Doskonały z warzywami ugotowanymi na parze i ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 szklanka (270 g) masła orzechowego
    • 1 szklanka (235 ml) gorącej wody
    • 1/2 szklanki (120 ml) destylowanego białego octu winnego 5%
    • 1/4 szklanki (60 ml) sosu tamari
    • 1/4 szklanki (60 ml) melasy
    • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W rondelku, na małym ogniu, wymieszać trzepaczką masło orzechowe z wodą. Dodać ocet, tamari, melasę i pieprz cayenne. Podgrzać, ale nie gotować, mogą się wtedy zrobić grudki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis