Makaron w sosie orzechowym po japońsku

    Makaron w sosie orzechowym po japońsku

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1435 osób

    Bardzo smaczne i proste danie. Makaron udon w aromatycznym sosie z masła orzechowego, z pikantnym dodatkiem chili i imbiru.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu udon
    • 1/2 szklanki (120 ml) bulionu drobiowego
    • 1,5 łyżki świeżo zmielonego imbiru
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki masła orzechowego
    • 1,5 łyżki miodu
    • 2 łyżeczki pasty chili
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/4 szlanki (25 g) posiekanej dymki
    • 1/4 szklanki (35 g) orzeszków ziemnych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
    2. W międzyczasie, w rondelku wymieszać bulion z imbirem, sosem sojowym, masłem orzechowym, miodem, chili i czosnkiem. Gotować na małym ogniu, do momentu, aż masło orzechowe się roztopi, a całość będzie podgrzana.
    3. Dodać makaron i wymieszać z sosem. Podawać posypane zieloną cebulką i orzechami ziemnymi.

    Zamiennik

    Zamiast makaronu udon można podać spaghetti.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis