Ciasto brzoskwiniowe z kremem

    Ciasto brzoskwiniowe z kremem

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 168 osób

    Szybkie, proste ciasto z brzoskwiniami i kremową delikatną masą. Pyszne zarówno na ciepło jak i zimno!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2,5 szklanki (650 g) brzoskwiń w syropie
    • 3/4 szklanki (95 g) mąki pszennej
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego
    • 3 łyżki masła
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
    • 225 g serka śmietankowego
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu

    • 1 łyżka cukru kryształu
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Odsączyć brzoskwinie z puszki, a syrop odstawić.
    2. Zmiksować mąkę z budyniem, masłem, jajkiem i mlekiem. Przełożyć do natłuszczonej foremki. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie.
    3. Serek śmietankowy utrzeć z cukrem i 3 łyżkami syropu z brzoskwiń. Rozprowadzić delikatnie na brzoskwiniach, posypać cukrem i cynamonem.
    4. Piec przez 30-35 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    Allrecipes
    autor:
    2

    @karolinach97 Budyń dodajemy w proszku, po prostu. Serek śmietankowy to taki do smarowania chleba, np. Turek albo Philadelphia. Przykro nam, że Ci nie wyszło - 06 maj 2015

    karolinach97
    autor:
    2

    Sam przepis jest nieprecyzyjny - na jaką blachę, jak przygotowany budyń do ciasta, jakiej konsystencji ma być serek, jaki najlepiej wybrać, o jaki jego typ chodzi. Postępując zgodnie z tym co jest napisane w przepisie, nie z tym, czego należy się domyślać powstaje zakalcowate ciasto bez smaku i pływający, przesłodzony krem między którymi utrzymują się brzoskwinie (jedyny składnik do odratowania). Osobiście nie polecam! (Choć nie wykluczam, że sam sposób podania przepisu jest nieprecyzyjny, a ciasto zrobione według instrukcji nie zawartych na stronie byłoby smaczne.) - 05 maj 2015

    autor:
    1

    Cześć wykonanie super proste . Smaczne że hoho całą blaszkę rodzinka zjadła po wystudzeniu.Po pierwsze przepis jest na tortownice. Ja zrobiłem podwójną porcje na prostokątnej blaszce. Po drugie to nie zakalec ciasto budynków ma to do siebie ze tak wygląda. Po trzecie 40 minut w temperaturze 180 stopni. - 22 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis