Ciasto dyniowe z kremem śmietankowym

    Ciasto dyniowe z kremem śmietankowym

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Fantastyczne, wilgotne ciasto dyniowe, z delikatnym, lekkim kremem z serka śmietankowego. Nie ma osoby, której by nie smakowało!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 kwadratowa blaszka

    • 4 jajka
    • 1 szklanka (225 g) cukru kryształu
    • 1 szklanka (235 ml) oleju roślinnego
    • 1 puszka (430 g) puree dyniowego
    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka soli
    • Krem
    • 85 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 115 g miękkiego masła
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowgo
    • 1-2 szklanki (125-250 g) przesianego cukru pudru - do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Jajka zmiksować z cukrem, olejem i dynią na jednolitą, puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Stopniowo dodawać do mokrych składników, mieszać, aż się połączą.
    3. Przełożyć ciasto na nienatłuszczoną blaszkę. Piec przez 25-30 minut. Odstawić do przestudzenia.
    4. Serek utrzeć z masłem, dodać wanilię i wymieszać. Stopniowo dodawać cukier i cały czas ucierać na gładką masę. Rozprowadzić na przestudzonym cieście i pokroić na kawałki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis