Budyniowy krem do ciast

    Budyniowy krem do ciast

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 166 osób

    Prosty i szybki przepis na domowy budyniowy krem do ciast. To również klasyczna wesja budyniu waniliowego. Najpyszniejszy z ptysiami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki (250 g) mleka
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż na pół
    • 6 żółtek
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 4 łyżki masła
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W rondelku wymieszać mleko z połową cukru i wanilią. Podgrzewać na małym ogniu.
    2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasny kolor. Dodać mąkę i sól, wymieszć, aż składniki się połączą.
    3. Kiedy mleko zawrze, odstawić z ognia i wyjąć laskę wanilii. Bardzo powoli, kropelka po kropelce, dodawać gorące mleko do masy z żółtek i mąki, cały czas mieszając. Po dodaniu około połowy mleka, przełożyć mieszaninę do rondelka i podgrzewać na wolnym ogniu. Łopatką albo trzepaczką, dokładnie mieszać masę w trakcie podgrzewania, zbierając masę ze ścianek rondelka. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 minutę, cały czas mieszając. Masa będzie gęsta.
    4. Zdjąć z ognia i dodać masło. Można przecedzić, krem będzie miał wtedy gładszą konsystencję. Przełożyć do miski i natychmast przykryć szczelnie folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Wstawić do lodówki i zużyć w ciągu kilku dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis