Fakes - grecka zupa z soczewicy

    (474)
    1 godz. 20 min

    Fakes jest podstawą w greckiej kuchni, a przede wszystkim jest bardzo sycącym posiłkiem. Tradycyjnie podaje się ją z odrobiną oliwy z oliwek i dużą ilością octu. Ocet nie jest oczywiście obowiązkowym dodatkiem, ale warto spróbować - sprawia, że soczewica jest lżejsza i dodaje inny wymiar smaku!


    Zrobione przez 433 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g brązowej soczewicy
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 duża marchew, drobno pokrojona
    • 1 l wody
    • 1 szczypta oregano
    • 1 szczypta suszonego rozmarynu
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Soczewicę włożyć do dużego rondla, zalać wodą na 2,5 cm. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, a następnie odsączyć soczewicę na sitku.
    2. Wysuszyć rondel, a następnie wlać do niego oliwę z oliwek i postawić na średnim ogniu. Dodać czosnek, cebulę i marchew, a następnie smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta (około 5 minut). Dodać soczewicę, 1 litr wody, oregano, rozmaryn i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    3. Wmieszać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (30 do 40 minut), mieszając od czasu do czasu. Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta, dodać więcej wody.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (474)

    Komentarze po polsku (5)

    Amieszka
    autor:
    3

    zrobiłam na wywarze ze skrzydełek. Bardzo dobra zupka, pięknie pachnie ziołami  -  28 lut 2015

    autor:
    3

    Ja miałam soczewicę ugotowaną z poprzedniego dnia, więc był to super szybki przepis Zupa wyszła bardzo smaczna, dodałam do niej jeszcze kuminu bo jakoś nie mogłam się bez niego obejść.  -  07 cze 2014

    autor:
    0

    Osobiście polecam dać trochę selera (nie własny pomysł - często polecany naciowy, ja robiłem na zwyczajnym i też fajnie ), oczywiście ocet niezastąpiony.  -  01 gru 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)