Zaloguj się Zarejestruj się

Fakes - grecka zupa z soczewicy

  • 2komentarze
  • 19polubień
  • 1godz.20min.

Fakes jest podstawą w greckiej kuchni, a przede wszystkim jest bardzo sycącym posiłkiem. Tradycyjnie podaje się ją z odrobiną oliwy z oliwek i dużą ilością octu. Ocet nie jest oczywiście obowiązkowym dodatkiem, ale warto spróbować - sprawia, że soczewica jest lżejsza i dodaje inny wymiar smaku!

Diana Moutsopoulos

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 225 g brązowej soczewicy
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 duża marchew, drobno pokrojona
  • 1 l wody
  • 1 szczypta oregano
  • 1 szczypta suszonego rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Soczewicę włożyć do dużego rondla, zalać wodą na 2,5 cm. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, a następnie odsączyć soczewicę na sitku.
  2. Wysuszyć rondel, a następnie wlać do niego oliwę z oliwek i postawić na średnim ogniu. Dodać czosnek, cebulę i marchew, a następnie smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta (około 5 minut). Dodać soczewicę, 1 litr wody, oregano, rozmaryn i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  3. Wmieszać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (30 do 40 minut), mieszając od czasu do czasu. Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta, dodać więcej wody.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (2)

madzik
autor:
8

- - 27 sty 2014

Barkowa
autor:
0

Ja miałam soczewicę ugotowaną z poprzedniego dnia, więc był to super szybki przepis Zupa wyszła bardzo smaczna, dodałam do niej jeszcze kuminu bo jakoś nie mogłam się bez niego obejść. - 07 cze 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie