Fakes - grecka zupa z soczewicy

    (474)
    1 godz. 20 min

    Fakes jest podstawą w greckiej kuchni, a przede wszystkim jest bardzo sycącym posiłkiem. Tradycyjnie podaje się ją z odrobiną oliwy z oliwek i dużą ilością octu. Ocet nie jest oczywiście obowiązkowym dodatkiem, ale warto spróbować - sprawia, że soczewica jest lżejsza i dodaje inny wymiar smaku!


    Zrobione przez 434 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g brązowej soczewicy
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 duża marchew, drobno pokrojona
    • 1 l wody
    • 1 szczypta oregano
    • 1 szczypta suszonego rozmarynu
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Soczewicę włożyć do dużego rondla, zalać wodą na 2,5 cm. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, a następnie odsączyć soczewicę na sitku.
    2. Wysuszyć rondel, a następnie wlać do niego oliwę z oliwek i postawić na średnim ogniu. Dodać czosnek, cebulę i marchew, a następnie smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta (około 5 minut). Dodać soczewicę, 1 litr wody, oregano, rozmaryn i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    3. Wmieszać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (30 do 40 minut), mieszając od czasu do czasu. Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta, dodać więcej wody.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (474)

    Komentarze po polsku (5)

    Amieszka
    autor:
    3

    zrobiłam na wywarze ze skrzydełek. Bardzo dobra zupka, pięknie pachnie ziołami  -  28 lut 2015

    autor:
    3

    Ja miałam soczewicę ugotowaną z poprzedniego dnia, więc był to super szybki przepis Zupa wyszła bardzo smaczna, dodałam do niej jeszcze kuminu bo jakoś nie mogłam się bez niego obejść.  -  07 cze 2014

    autor:
    0

    Osobiście polecam dać trochę selera (nie własny pomysł - często polecany naciowy, ja robiłem na zwyczajnym i też fajnie ), oczywiście ocet niezastąpiony.  -  01 gru 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis