Makaron w sosie jogurtowym

    Makaron w sosie jogurtowym

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 65 osób

    Pyszne danie inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu. Proste i lekkie. Można użyć dowolnego kształtu makaronu - świderki, kolanka, rurki. Zawsze smakuje wyśmienicie!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g makaronu
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 szklanki (475 ml) jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

    • 3 łyżki orzechów piniowych (opcjonalnie)
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
    2. W moździerzu rozetrzeć sól z czosnkiem na pastę.
    3. W rondelku podgrzać jogurt. Odłożyć parę łyżek i rozmieszać z pastą czosnkową. Dodać do reszty jogurtu i wymieszać.
    4. Makaron przełożyć na półmisek, dodać masło, połowę sosu jogurtowego i wymieszać. Na wierzchu rozprowadzić resztę sosu, posypać pietruszką.
    5. Orzechy zrumienić na maśle i posypać nimi makaron.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis