Makaron z prosciutto w sosie wódkowym

    Makaron z prosciutto w sosie wódkowym

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Proste i bardzo smaczne danie z makaronem. Sos przygotowany na bazie wódki z szynką parmeńską. Aromatyczne i wykwintne!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 100 g szynki prosciutto, cienko pokrojonej
    • 3/4 szklanki (180 ml) wódki
    • 750 g pomidorów w kawałkach (z puszki)
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 1 szklanka (235 ml) śmietany kremówki
    • 500 g makaronu penne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, seler i czosnek i podsmażyć, aż zmiękną. Dodać prosciutto i wódkę. Gotować na małym ogniu, aż płyn wyparuje.
    2. Dodać pomidory, pieprz i zioła. Gotować przez 10 minut.
    3. Dodać śmietanę, wymieszać i gotować przez 3 minuty.
    4. W międzyczasie, ugotować makaron al dente. Odcedzić i podawać z makaronem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis