Włoska zupa z fasolą cannellini

    Włoska zupa z fasolą cannellini

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 39 osób

    Pyszna i prosta zupa z kuchni włoskiej. Aromatyczna, z dodatkiem szynki, fasoli i pomidorów. Sycąca i zdrowa! Przed podaniem można posypać parmezanem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka (200 g) fasoli cannellini, namoczonej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
    • 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 750 g pomidorów w kawałkach z puszki
    • 4 szklanki (1 litr) bulionu wołowego
    • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • 100 g makaronu muszelki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz. moczenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Namoczoną fasolę odcedzić i odstawić na bok.
    2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, seler i marchewkę, i podsmażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać szynkę i czosnek, i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory, fasolę, bulion i przyprawy, doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
    3. W blenderze zmiksować 1/2 szklanki fasoli z zupy na puree i dodać z powrotem do zupy. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać makaron i gotować, aż makaron będzie miękki - przez około 6 minut.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis