Biszkopt z mąką macową

    Biszkopt z mąką macową

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczny i prosty przepis na ciasto z kuchni żydowskiej. Puszyste i lekkie. Zamiast mąki pszennej używam mąki macowej.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała forma z kominkiem

    • 9 białek
    • 9 żółtek
    • 1 i 1/3 szklanki (160 g) cukru pudru
    • 1,5 cytryny
    • 1/2 szklanki (80 g) mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki (40 g) mąki macowej (drobnej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i zmiksować.
    2. Z cytryny wycisnąć sok. Żółtka zmiksować z sokiem z cytryny i dodać do białek.
    3. Dodać mąkę ziemniaczaną i macową i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do nienatłuszczonej formy z kominem.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Piec przez 1 godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis