Etouffee czyli duszone krewetki Ann

    Etouffee czyli duszone krewetki Ann

    2polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 229 osób

    Przepyszne danie z krewetkami w stylu cajun! 6 lat zajęło mi udoskonalenie tego przepisu. Używam krewetki złowione na pobliskiej farmie krewetek. To danie jest również pyszne ze zwartym mięsem kraba i ryb!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 225 g masła
    • 2 duże białe cebule, drobno posiekane
    • 6 łodyg selera naciowego, drobno pokrojonych
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2300 g świeżych krewetek, obranych, pokrojonych i oczyszczonych z przewodów pokarmowych
    • 100 g pokrojonych świeżych pieczarek
    • 3 łyżki papryki w proszku
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku
    • zmielona czerwona papryka do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. W dużej patelni stopić masło i podsmażać cebulę, seler i czosnek przez około 45 minut, lub do momentu gdy porządnie zmiękną.
    2. Wmieszać mąkę i krótko gotować, nie przysmażyć. Wmieszać drobno pokrojone krewetki i gotować przez 20 minut.
    3. Dodać 2-3 szklanki wody oraz pieczarki. Dodać paprykę, a następnie przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką w płatkach. Gotować 30 minut. Danie powinno być gęste, o konsystencji sosu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis