Bezglutenowe ciasto czekoladowe

    Bezglutenowe ciasto czekoladowe

    4polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 12 osób

    Smaczny i prosty biszkopt, z dodatkiem zmielonych migdałów zamiast mąki. Migdały należy mielić w ręcznym młynku, ponieważ elektryczne uwalniają z orzechów olej i zamiast sypkich mielonych orzechów otrzymamy zbitą masę.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 170 g półsłodkiej czekolady, posiekanej
    • 10 jajek
    • 175 g cukru kryształu
    • 2 szklanki (340 g) zmielonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +40min. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. W garnku, ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą roztopić czekoladę.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować na gęstą masę, a następnie dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać czekoladę i migdały, wymieszać.
    4. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Przełożyć do nienatłuszczonej formy z kominem.
    5. Piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu odwrócić formę do góry dnem i odstawić na 40 minut do przestygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis