Bezy z groszkami czekoladowymi

    Bezy z groszkami czekoladowymi

    Zapisz do ulubionych
    3godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekkie bezy, które przez kilka godzin siedzą w nagrzanym, ale wyłączonym piekarniku. Kiedy sobie o nich przypomnisz, będą gotowe do zjedzenia!

    Składniki
    ilość sztuk: 20 bez

    • 2 białka
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 szklanka (175 g) półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. 2 blaszki wyłożyć folią aluminiową.
    2. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier po łyżeczce, cały czas ubijając.
    3. Dodać wanilię i sól i miksować, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
    4. Dodać groszki czekoladowe i wymieszać łyżką.
    5. Bezy nakładać łyżeczką na blaszki. Wyłączyć piekarnik, wstawić bezy i zostawić na kilka godzin albo na całą noc.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis