Brownie z mąki macowej

    Brownie z mąki macowej

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Kto powiedział, że nie możesz jeść brownie w czasie Paschy? Przygotuj je z mąką macową i ciesz się czekoladowym smakiem!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 4 jajka
    • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
    • 225 g masła, roztopionego
    • 6 łyżek (30 g) mąki macowej
    • 1 szklanka (85 g) kakao w proszku
    • 1 szklanka (115 g) orzechów włoskich, posiekanych

    • 110 g półsłodkiej czekolady, roztopionej
    • 1 łyżka masła o temperaturze pokojowej
    • 1/8 łyżeczki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Natłuścić foremkę o wymiarch 20x20 cm.
    2. Jajka zmiksować z cukrem i masłem. Dodać mąkę, kakao i orzechy. Wymieszać, aż składniki się połączą. Przełożyć do przygotowanej formy.
    3. Piec przez 30 minut.
    4. W misce wymieszać czekoladę z masłem i wodą na gładką masę. Rozsmarować na przestudzonym cieście.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis