Koszerne brownie

    Przez lata eksperymentowałam jak zrobić brownie z mąki macowej. Ten przepis jest najlepszy. Orzechy zamiast dodać do ciasta, można ułożyć na wierzchu. Ja tak robię z dwóch powodów: ciasto ładnie wygląda, a poza tym ci, którzy nie lubią orzechów, mogą się ich z łatwością pozbyć!


    Zrobione przez 30 osób

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 5 jajek
    • 1/2 szklanki (45 g) gorzkiego kakao
    • 2,5 szklanki (500 g) cukru kryształu
    • 1 i 1/4 szklanki (100 g) mąki macowej
    • 1 i 1/4 szklanki (300 ml) oleju roślinnego
    • 1 i 1/4 szklanki (150 g) orzechów włoskich, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.
    2. Jajka zmiksować z cukrem. Stopniowo dolewać olej, cały czas miksując. Dodać mąkę i kakao, wymieszać.
    3. Dodać orzechy i wymieszać.
    4. Natłuścić formę o wymiarach 23x33 cm. Wlać ciasto. Piec przez około 35 minut. Sekret wilgotnego brownie polega na tym, żeby go za długo nie piec. Po 30 minutach trzeba sprawdzić, bo może już być dobre.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis