Łosoś piccata

    Łosoś piccata

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny przepis na łososia po włosku. Piccata to sposób podawania duszonego lub smażonego mięsa lub ryb w sosie cytrynowo-maślanym. W tym przepisie łosoś jest gotowany. Spróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1/2 szklanki (120 ml) wody
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • szczypta vegety
    • 2 filety łososia
    • 1 łyżeczka masła
    • 2 łyżki kaparów
    • pieprz do smaku
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W garnku zagotować wodę z sokiem cytrynowym, dodać vegetę, zmniejszyć ogień i włożyć filety z łososia. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut (w zależności jak gruby jest filet). Wyjąć ostrożnie łososia i trzymać w cieple.
    2. Gotować pozostały wywar bez przykrycia, do momentu, aż zostanie około 1/4 szklanki. Dodać masło i kapary, wymieszać. Łososia polewać sosem, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis