Empanadas

    Empanadas

    22polubienia
    1dzień45min.


    Zrobione przez 403 osoby

    Lepiej zrobić ich dużo - szybko znikają. Nieupieczone ciasto można zamrozić. Upieczone empanadas też można zamrozić.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 85 opakowanie (80 g) serka śmietankowego
    • 125 g (1 szklanka) przesianej mąki pszennej
    • 315 g (1 szklanka) dżemu owocowego
    • 65 g (1/3 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1dzień chłodzenie  ›  Gotowe w: 1dzień45min. 

    1. DZIEŃ WCZEŚNIEJ: utrzeć masło z serkiem na gładką masę. Mieszając dodać mąkę. Uformować z ciasta gładką kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na noc lub na kilka dni (nie dłużej niż tydzień).
    2. W DZIEŃ PIECZENIA: wyjąć ciasto z lodówki 30 minut przed użyciem. Zacząć nagrzewać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    3. Cienko rozwałkować schłodzone ciasto. Wyciąć foremką kółka o średnicy 7,5 cm lub 10 cm. Na środku każdego kółka nałożyć małą łyżeczkę dżemu, zwilżyć brzegi wodą.
    4. Złożyć na pół i docisnąć brzegi. Piec na niewysmarowanej tłuszczem blasze 15 do 20 minut. Natychmiast obtaczać w cukrze wymieszanym z cynamonem (sposób tradycyjny) LUB w cukrze pudrze, jak kto lubi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis