Włoska babka z automatu do chleba

    Włoska babka z automatu do chleba

    Zapisz do ulubionych
    3godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Świąteczna babka z włoskiej receptury. Ten przepis sprawdza się tylko w automacie do chleba. Robię go od lat i gorąco polecam.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 3/4 szklanki (180 ml) ciepłej wody
    • 55 g masła
    • 2 jajka
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 3 i 1/4 szklanki (450 g) mąki chlebowej
    • 2 łyżki cukru kryształu
    • 2 łyżki mleka w proszku
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1/2 szklanki (80 g) mieszanki suszonych owoców, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Wszystkie składniki z wyjątkiem suszonych owoców umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie dla słodkiego lub białego chleba i nacisnąć start (nie używać opóźnionego cyklu). Owoce dodać na 5-10 minut przed końcem ostatniego cyklu zagniatania.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis