Włoska babka panettone

    Włoska babka panettone

    1polubienie
    2godz.50min.


    Zrobione przez 90 osób

    Pyszna drożdżowa babka świąteczna, z dodatkiem suszonych owoców. Włoska wersja keksa. Koniecznie wypróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody (45 stopni C)
    • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki (120 ml) jogurtu naturalnego 0%
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 4 szklanki (500 g) mąki pszennej
    • 1/4 szklanki (35 g) suszonych porzeczek
    • 1/4 szklanki (35 g) rodzynek
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1 łyżka masła, roztopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. W miseczce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, przykryć i odstawić na 10 minut, aż się spienią.
    2. Dodać jajka, jogurt, wanilię, skórkę cytrynową i sól, wymieszać. Mieszając, stopniowo dodawać po 1/2 szklanki mąki, aż ciasto uformuje się w dużą kulę. Przełożyć na stolnicę i zagniatać przez 5-10 minut, dodając mąkę, aż ciasto będzie elastyczne i nieklejące. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Natłuścić tortownicę o średnicy 20 cm. W małej misce wymieszać owoce z cukrem pudrem. Ciasto przełożyć na stolnicę i zarobić razem z owocami.
    4. Przełożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować masłem. Piec przez 45 minut na złoty kolor.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis