Hiszpańska paella

    Hiszpańska paella

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Najsłynniejsze danie hiszpańskie, przygotowywane na wielkiej patelni zwanej paelierą. Kurczak, skorupiaki, kiełbasa chorizo. Bardzo aromatyczne i smakowite.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 120 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
    • 2 filety z piersi kurczaka, pokrojone na małe kawałki
    • 350 g nieugotowanego ryżu Arborio
    • 5 szklanek (1,2 litra) bulionu drobiowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) białego wina
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • 1 szczypta szafranu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 kalmary, oczyszczone i pokrojone na 2-3 cm kawałki
    • 2 pomidory, posiekane
    • 1/2 szklanki (75 g) mrożonego groszku
    • 12 dużych krewetek, obranych i odżyłowanych
    • 500 g muli, oczyszczonych i bez wąsów
    • 1/4 szklanki (15 g) posiekanej natki pietruszki
    • 8 plasterków cytryny do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i paprykę, chwilę podsmażać, cały czas mieszając.
    2. Dodać kiełbasę, kurczaka i ryż, smażyć przez 2-3 minuty. Dolać 3,5 szklanki bulionu i wino, dodać tymianek i szafran. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Spróbować czy ryż jest już miękki - jeśli nie, to dodać jeszcze 1/2 szklanki bulionu. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie ugotowany.
    4. Dodać kalmary, pomidory i groszek. Gotować przez 2 minuty. Na wierzchu ułożyć krewetki i mule. Przykryć folią aluminiową i zostawić na 3-5 minut.
    5. Następnie folię odkryć i danie posypać pietruszką. Udekorować plasterkami cytryny i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis