Drożdżowe bułeczki cynamonowe

    Drożdżowe bułeczki cynamonowe

    3polubienia
    9godz.50min.


    Zrobione przez 377 osób

    Pyszne pachnące bułeczki cynamonowe. Zostawcie je na noc do wyrośnięcia w lodówce i upieczcie rano! Wspaniałe na śniadanie z filiżanką kawy!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka (235 ml) mleka
    • 75 g masła
    • 1 saszetka (7 g) aktywnych świeżych drożdży
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 4,5 szklanki (560 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 jajka
    • Nadzienie
    • 3/4 szklanki (110 g) cukru brązowego
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 1/2 szklanki (80 g) rodzynek
    • 1/4 szklanki (50 g) posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
    • Lukier
    • 1 łyżeczki syropu kukurydzianego
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, przesianego
    • 2 łyżki śmietany kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +8godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 9godz.50min. 

    1. W rondelku zagotować mleko, odstawić z ognia, dodać masło i zamieszać, aby się rozpuściło. Odstawić do przestygniecia.
    2. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, 3 szklanki mąki, sól, jajka i wymieszać, aż składniki się połączą. Dodawać pozostałą mąkę po pół szklanki na raz, dobrze mieszając. Ciasto przełożyć na stolnicę i zagniatać przez około 8 minut, aż będzie jednolite i gładkie
    3. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    4. Ciasto uderzyć o stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Brzeg posmarować wodą. W miseczce cynamon wymieszać z cukrem i rozsypać po rozwałkowanym cieście. Następnie na cieście rozsypać rodzynki i orzechy. Zawinąć ciasto w wałek i zlepić bok.
    5. Wałek pociąć na 12 równych części, przełożyć kawałki do foremki, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
    6. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Wyjąć bułki z lodówki i zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
    7. Piec przez 25-30 minut na złoty kolor. W międzyczasie, syrop kukurydziany połączyć z wanilią, dodać cukier puder, śmietanę i rozprowadzić trzepaczką na gęsty lukier. Odstawić, a po upieczeniu bułek, pokropić je lukrem.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis