Ekstremalnie pyszny tort czekoladowy

    Ekstremalnie pyszny tort czekoladowy

    24polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1925 osób

    Bogaty, wilgotny tort czekoladowy z masą czekoladową na maśle. To najlepszy tort na świecie i bardzo prosty!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort o średnicy 23 cm

    • Ciasto
    • 400 g (2 szkl.) cukru
    • 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
    • 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szkl.) mleka
    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 235 ml (1 szkl.) wrzątku
    • Krem
    • 170 g masła
    • 130 g (1,5 szkl.) gorzkiego kakao
    • 650 g (5 i 1/3 szkl.) cukru pudru
    • 150 ml (2/3 szkl.) mleka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

      Ciasto:

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie tortownice o średnicy 23 cm.
    2. W średniej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 3 minuty. Mieszając, dodać wrzącą wodę, wymieszać ręką. Wylać równomiernie do dwóch przygotowanych tortownic.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, do chwili gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzić około 10 minut przed wyjęciem z blach, a następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    4. Krem

    5. Zmiksować masło by było lekkie i puszyste. Nadal miksując, dodać kakao i cukier puder na przemian z mlekiem i wanilią. Miksować aż masa nabierze konsystencji odpowiedniej do rozsmarowywania.
    6. Warstwy wystudzonego ciasta przeciąć poziomo, posmarować wierzch każdej warstwy kremem, a następnie ułożyć je jedna na drugiej na talerzu. Udekorować kremem wierzch i boki tortu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    23

    dobre - 18 paź 2013

    DomiM
    autor:
    7

    Niebo w gębie! Czasochłonny ale cały trud wynagradzają komplementy 'biesiadników' - 16 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis