Ekstremalnie pyszny tort czekoladowy

  • 1komentarz
  • 9polubień
  • 1godz.5min.

Bogaty, wilgotny tort czekoladowy z masą czekoladową na maśle. To najlepszy tort na świecie i bardzo prosty!

RACH56

Składniki

ilość sztuk: 1 tort o średnicy 23 cm

  • Ciasto
  • 400 g (2 szkl.) cukru
  • 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
  • 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 235 ml (1 szkl.) mleka
  • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 235 ml (1 szkl.) wrzątku
  • Krem
  • 170 g masła
  • 130 g (1,5 szkl.) gorzkiego kakao
  • 650 g (5 i 1/3 szkl.) cukru pudru
  • 150 ml (2/3 szkl.) mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    Ciasto:

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie tortownice o średnicy 23 cm.
  2. W średniej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 3 minuty. Mieszając, dodać wrzącą wodę, wymieszać ręką. Wylać równomiernie do dwóch przygotowanych tortownic.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, do chwili gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzić około 10 minut przed wyjęciem z blach, a następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Krem

  5. Zmiksować masło by było lekkie i puszyste. Nadal miksując, dodać kakao i cukier puder na przemian z mlekiem i wanilią. Miksować aż masa nabierze konsystencji odpowiedniej do rozsmarowywania.
  6. Warstwy wystudzonego ciasta przeciąć poziomo, posmarować wierzch każdej warstwy kremem, a następnie ułożyć je jedna na drugiej na talerzu. Udekorować kremem wierzch i boki tortu.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Jak przygotować tortownicę

Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

atika
autor:
7

dobre - 18 paź 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie