Pieczony kurczak w bułce tartej

    Pieczony kurczak w bułce tartej

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 994 osoby

    Smaczny, szybki i prosty sposób na kurczaka. Pyszny obiad dla całej rodziny, a chrupiący kurczak jest wciąż soczysty, nawet po zdjęciu skóry.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 cały kurczak (około 1,5 kg), pokrojony na kawałki
    • 1 szklanka (110 g) bułki tartej
    • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
    • 1 szklanka (235 ml) majonezu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. W misce albo w foliowym woreczku wymieszać bułkę tartą z czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem, solą, tymiankiem i papryką.
    3. Kawałki kurczaka posmarować majonezem. Dodać do mieszaniny przypraw i dobrze wymieszać.
    4. Delikatnie natłuścić naczynie żaroodporne, przełożyć kurczaka i piec przez 45 minut.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jak rozebrać i porcjować kurczaka
    Jak rozebrać i porcjować kurczaka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis