Pieczone panierowane udka kurczaka

    Pieczone panierowane udka kurczaka

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 771 osób

    Uwielbiam smażonego kurczaka, ale dość to czasochłonne i dużo babrania! Dlatego wymyśliłam taki sposób - udka panieruję, a potem piekę. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 12 udek kurczaka
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki (120 g) bułki tartej wymieszanej z włoską przyprawą
    • 3 jajka
    • 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą, a w miseczce roztrzepać jajko.
    3. Udka kurczaka obtaczać w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce.
    4. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Ułożyć udka kurczaka i posypać papryką.
    5. Piec przez 30 minut, następnie odwrócić udka na drugą stronę i piec przez kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, odsączyć na ręczniku papierowym i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis