Orientalna przystawka z zielonej fasolki

    Orientalna przystawka z zielonej fasolki

    1polubienie
    22min.


    Zrobione przez 40 osób

    Pikantna i smaczna przystawka z kuchni azjatyckiej, podawana na ciepło. Imbir, czosnek i chili podsmażone na oliwie i wymieszane z fasolką szparagową w sosie sojowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, posiekanego
    • 2 plasterki świeżego korzenia imbiru, posiekanego
    • 1 suszona papryczka chili
    • 350 g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki sosu ostrygowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, imbir i papryczkę, podsmażać przez parę minut. Dodać fasolkę, wymieszać, przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić przez 5-8 minut. Jeśli potrzeba - dodać 1/4 szklanki wody.
    2. Odkryć, zwiększyć ogień, dodać sos sojowy i ostrygowy, i cały czas mieszając gotować przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać na ciepło.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis