Kurczak pieczony w pomarańczowo-miodowej marynacie

    Kurczak pieczony w pomarańczowo-miodowej marynacie

    Zapisz do ulubionych
    3godz.40min.


    Zrobione przez 189 osób

    Prosty i smaczny przepis na kurczaka w aromatycznej marynacie z soku pomarańczowego, miodu, czosnku i sosu sojowego.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg), pokrojony na kawałki
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki miodu
    • 1/4 szklanki (60 ml) soku pomarańczowego
    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

      Marynata:

    1. W misce wymieszać sos sojowy z miodem, sokiem pomarańczowym, czosnkiem, oregano, papryką i pieprzem. Polać kawałki kurczaka i wstawić do lodówki na 2-4 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    3. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym i polać marynatą. Piec, bez przykrycia, przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kurczaka posmarować po wierzchu marynatą.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jak rozebrać i porcjować kurczaka
    Jak rozebrać i porcjować kurczaka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis