Duński zawijaniec (kringle)

    Duński zawijaniec (kringle)

    4polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 107 osób

    Ten przepis pochodzi od matki mojego teścia, która urodziła się i wychowała w Danii. To wspaniały świąteczny wypiek, który jest jednocześnie piękny i smaczny. Zaplanuj wykonanie ciasta na co najmniej 1-2 dni wcześniej. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Tylko kilka minut zajmuje jego przygotowanie, a potem trzeba je przechowywać w lodówce. Zaplatanie ciasta zajmuje więcej czasu, ale warto!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 225 g masła
    • 250 g (2 szkl.) przesianej mąki pszennej
    • 230 g (1 szkl.) kwaśnej śmietany
    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 290 g (2 szkl.) cukru brązowego
    • 175 g (1,5 szkl.) posiekanych orzechów włoskich, podzielonych na 2 części
    • 125 g (1 szkl.) cukru pudru
    • 2 łyżki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W dużej misce do 1 szklanki mąki dodać pocięte na kawałki masło i wymieszać, aż ciasto będzie grudkowate, a grudki będą wielkości grochu. Dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać; ciasto będzie bardzo lepkie. Uformować z ciasta kulę. Szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce przez 8 godzin lub przez noc.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Lekko wysmarować tłuszczem dużą blachę do pieczenia. Przygotować nadzienie mieszając 225 g masła z brązowym cukrem i 1 szklanką posiekanych orzechów włoskich.
    3. Podzielić ciasto na trzy równe części, dwie części schować z powrotem do lodówki, aby pozostały zimne. Szybko uformować 1/3 ciasta w prostokąt i lekko posypać mąką. Na powierzchni mocno posypanej mąką, rozwałkować prostokątne ciasto do wielkości ok. 30x42 cm. Ułożyć wzdłuż powierzchni stanowiska pracy. Wzdłuż dłuższych krawędzi ciasta, za pomocą ostrego noża, naciąć pod kątem linie o długości 10 cm przebiegające w odległości 1,5 cm od siebie. Nałożyć łyżką 1/3 nadzienia wzdłuż prostokąta w centrum (niepocięta część). Biorąc ciasto na przemian z jednej i z drugiej strony, składać każdy pasek ciasta o szerokości 1,5 cm w kierunku środka ciasta, tak, żeby paski ciasta się krzyżowały nad nadzieniem, tworząc warkocz. Lekko docisnąć razem końce pasków ciasta, by się skleiły. Posypać 1/3 pozostałych orzechów. Powtórzyć z pozostałymi składnikami tworząc w sumie 3 duńskie zawijańce. Ułożyć zawijańce na przygotowanej blasze do pieczenia.
    4. Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku, lub do momentu gdy wypieki nabiorą złotego koloru. Studzić przez około 30 minut. Gdy wypieki będą się studzić, przygotować lukier: wymieszać cukier puder z wodą, tworząc gładką polewę. Polewać cienką strużką ciepłe zawijańce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis