Pomarańczowe ciasteczka z kremem

    Pomarańczowe ciasteczka z kremem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 100 osób

    Smaczne i proste ciasteczka z dodatkiem soku pomarańczowego. Po wierzchu są posmarowane kremem pomarańczowym. Idealne na Boże Narodzenie!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki (120 ml) soku pomarańczowego
    • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
    • 135 g masła lub margaryny
    • 3/4 szklanki (150 g) cukru kryształu
    • 1 jajko
    • Krem
    • 2 szklanki (240 g) cukru pudru
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Natłuścić blaszkę.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać 1/2 szklanki soku pomarańczowego i łyżeczkę skórki, wymieszać.
    3. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować. Stopniowo dodawać mieszankę z mąką i miksować, aby składniki się połączyły.
    4. Piec przez 8-10 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    5. Krem

    6. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać 2 łyżki soku pomarańczowego i skórkę pomarańczową, zmiksować. Rozsmarować krem na przestudzonych ciastkach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis