Babcina zupa z kulkami z macy

    (89)

    To przepis mojej babci, ulubiony posiłek całej rodziny. Dużo ludzi może się najeść! Upewnij się, żeby dodać odpowiednia ilość mąki macowej, żeby kulki pływały po powierzchni.


    Zrobione przez 78 osób

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 opakowania (po 300 g) macy
    • 115 g masła
    • 6 jajek
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 cebule, posiekane
    • 140 g mąki macowej
    • 2,5 litra bulionu drobiowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę.
    2. Macę rozkruszyć na małe kawałki i włożyć do miski. Zalać wodą i moczyć przez kilka minut, aż zmiękną. Wodę odcedzić.
    3. Na patelni roztopić masło, dodać rozmokniętą macę, mieszać, aż będzie sucha i lekko brązowa. Zestawić z ognia, dodać jajka, sól i pieprz do smaku, pietruszkę i cebulę.
    4. Do mieszaniny dodać tyle mąki, żeby masa była spójna. Uformować jedną kulkę wielkości piłeczki golfowej, włożyć do gotującej się wody i sprawdzić czy wypływa na powierzchnię i się nie rozpada. Jeśli nie wypływa, to znaczy, że zostało dodane za dużo mąki. Należy wtedy dodać jeszcze jedno roztrzepane jajko i ponowić test. Kiedy konsystencja będzie odpowiednia, uformować kulki z masy.
    5. Zagotować bulion drobiowy, dodać do niego kulki i podawać jak tylko wypłyną na powierzchnię.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (89)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (2)