Tradycyjny pudding ryżowy

    Tradycyjny pudding ryżowy

    1polubienie
    2godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniały aksamitny smak i konsystencja tego puddingu przywołują smaki młodości. Uwielbiamy ten pudding, bo jest tradycyjnie pieczony w piekarniku.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1 litr mleka
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 1/2 szklanki (100 g) nieugotowanego białego ryżu
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 szklanki (80 g) rodzynek
    • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni C. Natłuścić litrowe naczynie żaroodporne.
    2. Jajka zmiksować z mlekiem. Dodać cukier, ryż, masło, wanilię, rodzynki i gałkę, dobrze wymieszać. Przełożyć do przygotowanego naczynia.
    3. Piec przez 2 do 2,5 godzin. Przez pierwszą godzinę pieczenia pudding często mieszać.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis