Odwrócone ciasto z ananasem

    Odwrócone ciasto z ananasem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 289 osób

    Stary przepis na to pyszne ciasto ananasowe. Ja przygotowuję je na żeliwnej patelni. Upewnijcie się, że rączka zniesie wysoką temperaturę. Można je jednak upiec w tortownicy. Ananasa ułożyć na dnie, zalać ciastem, a po upieczeniu odwrócić.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 115 g masła
    • 1 szklanka (220 g) brązowego cukru
    • 1 puszka (600 g) ananasa w plastrach
    • 10 kandyzowanych wiśni maraschino, przepołowionych
    • 1 szklanka (145 g) przesianej mąki tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 4 jajka
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1 łyżka masła, roztopionego
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lu kilka kropel aromatu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C.
    2. Na dużej żeliwnej patelni roztopić masło, zdjąć z ognia i posypać równo brązowym cukrem. Ułożyć plastry ananasa tak, aby pokryć dno patelni. Na nich ułożyć wiśnie. Odstawić.
    3. Przesiać mąkę z proszkiem i solą.
    4. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać na pianę, stopniowo dodając cukier, aż będzie sztywna. Żółtka ubić w oddzielnej misce na puszystą masę. Trzepaczką albo szpatułką, delikatnie połączyć żółtka z pianą z białek. Stopniowo dodawać mąkę i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać łyżkę stopionego masła i ekstrakt migdałowy.
    5. Ciasto wyłożyć równomiernie na przygotowane na patelni ananasy. Piec przez 30-35 minut. Za pomocą noża oddzielić ciasto od krawędzi, odstawić na 5 minut do przestygnięcia i odwrócić na paterę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis