Smażona okra

    Smażona okra

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Cudownie aromatyczna smażona okra. Pikantna, najlepiej podawać z ryżem lub chlebem! Asafetyda to przyprawa potocznie zwana czarcim łajnem, można ją dodać w sklepie z orientalną żywnością.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 500 g świeżej okry
    • sól do smaku
    • 2 łyżeczki chili w proszku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • szczypta asafetydy w proszku
    • 1/2 łyżeczki gorczycy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Okrę opłukać, obciąć końcówki i pokroić na małe kawałki.
    2. Wymieszać przyprawy (oprócz gorczycy), dodać okrę i obtoczyć w przyprawach.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić nasiona gorczycy i smażyć, aż pękną. Dodać okrę, przykryć i smażyć przez 10-15 minut. Podawać gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis