Szybkie ciastka owsiane

    Szybkie ciastka owsiane

    Zapisz do ulubionych
    38min.


    Zrobione przez 12 osób

    Proste i prawie błyskawiczne ciasteczka z dodatkiem rodzynek. Można je zastąpić innymi suszonymi owocami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 115 g margaryny
    • 1 szklanka (220 g) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
    • 2 białka
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 i 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (80 g) błyskawicznych płatków owsianych
    • 1 szklanka (150 g) rodzynek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 38min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Natłuścić blaszkę.
    2. Na wolnych obrotach miksera zmiksować margarynę z brązowym cukrem. Zwiększyć szybkość i miksować przez 3 minuty. Ponownie zmniejszyć szybkość, dodać białka, jajko i wanilię. Dokładnie zmiksować.
    3. Dodać mąkę, płatki owsiane, rodzynki, proszek i sól, wymieszać łyżką.
    4. Ciasteczka nakładać łyżką w odległości 5 cm jedno od drugiego. Spłaszczyć ciasto na koło o średnicy 7-8 cm. Piec przez 16-18 minut. Przełożyć na metalową kratkę na 15 minut do przestudzenia.
    5. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis