Jabłka pieczone pod kruszonką

    (212)

    Taki deser to inaczej "crumble" - jabłka przykryte kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich. Doskonale smakuje z lodami.


    Zrobione przez 197 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 600 g jabłek, cienko pokrojonych
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/4 szklanki (60 ml) wody
    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 1/2 szklanki (40 g) płatków owsianych
    • 1 szklanka (220 g) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
    • 3/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 szczypta soli
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka (120 g) orzechów włoskich, drobno pokrojonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    2. W naczyniu żaroodpornym wymieszać jabłka z sokiem z cytryny i wodą.
    3. W misce wymieszać mąkę z płatkami, cukrem, gałką i solą. Dodać masło i wysiekać, aż mieszanina będzie przypominać kruszonkę. Dodać orzechy i wyłożyć na jabłka.
    4. Piec przez 40-45 minut, aż się zarumieni. Podawać na ciepło.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (212)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis