Orzechowe burgery

    Orzechowe burgery

    Zapisz do ulubionych
    4godz.40min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Wyjątkowy przepis na wegetariańskie burgery. Pyszne, soczyste, z dodatkiem bulguru i zmielonych orzechów nerkowca z ziarnami słonecznika. Można je grillować, piec lub smażyć!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3/4 szklanki (180 ml) wody
    • 1 szklanka (140 g) bulguru
    • 1/8 szklanki (30 ml) sosu sojowego
    • 3/4 szklanki (110 g) niesolonych pestek słonecznika
    • 3/4 szklanki (90 g) orzechów nerkowca
    • 1 i 1/4 szklanki (265 ml) jajek
    • 1 łyżeczka przyprawy chili
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 kropla sosu chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.40min. 

    1. W rondelku wymieszać wodę z bulgurem i sosem sojowym, zagotować, odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 10 minut (do czasu aż płyn zostanie wchłonięty).
    2. Orzechy i słonecznik zmielić.
    3. W misce wymieszać bulgur z orzechami, słonecznikiem, jajkami, chili, czosnkiem i sosem chili. Przykryć i wstawić do lodówki na 4 godziny.
    4. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    5. Z masy uformować 6 burgerów (najlepiej zwilżyć wcześniej dłonie w zimnej wodzie). Na grillu ułożyć folię lub tackę aluminiową, delikatnie natłuścić i układać burgery. Grillować przez około 10 minut, w międzyczasie raz odwrócić. Czas grillowania może się różnić w zależności od grubości burgerów i stopnia rozgrzania grilla.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis