Sernik nowojorski na kruchym spodzie

    Sernik nowojorski na kruchym spodzie

    Zapisz do ulubionych
    9godz.50min.


    Zrobione przez 585 osób

    Fantastyczny przepis na sernik nowojorski, czyli z serka śmietankowego. Jak go wypróbujesz, już nigdy nie będziesz piec innych serników!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 25 cm

    • Spód
    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
    • 1 jajko, roztrzepane
    • Nadzienie
    • 1200 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1 i 3/4 szklanki (350 g) cukru kryształu
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 5 jajek
    • 2 żółtka
    • 1/4 szklanki (60 ml) śmietany tortowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę o średnicy 25 cm.
    2. Spód:

    3. Mąkę wysiekać z masłem. Dodać cukier i jajko, szybko zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie do przygotowanej formy. Ponakłuwać powierzchnię widelcem. Piec przez 15 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    4. Temperaturę piekarnika zwiększyć do 245 stopni C. W dużej misce zmiksować serek z cukrem, mąką, jajkami i żółtkami na jednolitą masę. Dodać śmietanę i miksować tylko tyle, aby składniki się połączyły.
    5. Masę przełożyć do tortownicy na podpieczony spód, piec przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 95 stopni C i piec przez godzinę. Wyłączyć piekarnik, ale zostawić sernik w środku na kolejną godzinę.
    6. Na noc wstawić do lodówki. Można udekorować owocami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis