Zupa z małży

    Zupa z małży

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 539 osób

    Wspaniale rozgrzewający tradycyjny amerykański chowder. Prosta i szybka zupa, wyśmienicie kremowa. Zamiast boczku, można dodać gotowaną szynkę.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 plastry bekonu, pokrojonego w kostkę
    • 1,5 szklanki (240 g) cebuli, posiekanej
    • 1,5 szklanki (355 ml) wody
    • 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 3 szklanki (700 ml) śmietany 12 %
    • 3 łyżki masła
    • 2 puszki (po 300 ml) małży

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużym garnku, na wolnym ogniu, podsmażyć bekon, aż będzie chrupiący. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut. Dolać wodę, włożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale nie będą rozgotowane (sprawdzić widelcem).
    2. Dodać śmietanę i masło. Małże odcedzić, zalewę zachować. Dodać do zupy małże i 1/2 zalewy, wymieszać. Gotować przez 5 minut, ale nie pozwolić, żeby zawrzało.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis