Ciastka z groszkami czekoladowymi i kawą

    Ciastka z groszkami czekoladowymi i kawą

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 221 osób

    Proste i smaczne ciasteczka z groszkami czekoladowymi. Jeśli chcemy, żeby były bardziej chrupiące, należy je piec 2 minuty dłużej.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 115 g masła
    • 1 szklanka (220 g) (lub mniej) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
    • 3 łyżki cukru kryształu
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant
    • 250 g półsłodkich groszków czekoladowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić blaszkę.
    2. Masło zmiksować z obydwoma rodzajami cukru na gładką masę. Dodać jajko i wanilię i znów zmiksować. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem, solą i kawą. Stopniowo dodawać do masy, cały czas mieszając. Na końcu dodać czekoladowe groszki.
    3. Nakładać łyżką kupki ciasta na blaszkę zachowując między nimi odległość 4-5 cm.
    4. Piec przez 8-10 minut. Przełożyć na metalową kratkę do przestudzenia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis