Chlebek naan z grilla

    Chlebek naan z grilla

    Zapisz do ulubionych
    2godz.17min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Z tego przepisu wychodzą najlepsze chlebki naan, jakie kiedykolwiek jadłem poza indyjską restauracją. Moja rodzina je uwielbia i nigdy nie ma dość! Pyszne z dodatkami, jak również same!

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • 1 saszetka (7 g) aktywnych suchych drożdży
    • 1 szklanka (235 ml) ciepłej wody
    • 1/4 szklanki (50 g) cukru kryształu
    • 3 łyżki mleka
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 łyżeczki soli
    • 4,5 szklanki (615 g) mąki chlebowej
    • 2 łyżeczki czosnku wyciśniętego przez praskę
    • 55 g roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  +1godz.40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.17min. 

    1. W misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, odstawić na 10 minut, aż się spienią.
    2. Dodać cukier, mleko, jajko, sól i tyle mąki, aby zarobić miękkie ciasto. Wyrabiać przez 6-8 minut, aż będzie jednolite. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    3. Uderzyć ciasto o stolnicę i zagnieść do środka czosnek. Odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki wielkości piłeczki golfowej, odkładać na tacę. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    4. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
    5. Kulki ciasta rozwałkowywać na cienkie placki. Lekko natłuścić ruszt, placki grillować po 2-3 minuty, aż zaczną się rumienić. Posmarować masłem i przełożyć na drugą stronę, piec przez 2-4 minuty. Stronę już upieczoną również posmarować masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis