D'Amaretti Biscotti

    D'Amaretti Biscotti

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 70 osób

    Biscotti z prażonymi migdałami i skórką z cytryny, dobre na każdą okazję. Wypróbuj te wariacje: użyj 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub anyżowego zamiast aromatu migdałowego; zastąp migdały posiekanymi orzechami laskowymi; dodaj pół szklanki małych groszków z półsłodkiej czekolady.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 405 g (3 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
    • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
    • 70 g (1/2 szklanki) prażonych migdałów, drobno posiekanych
    • 1 białko jaja kurzego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Lekko wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia; odstawić. W dużej misce utrzeć masło z cukrem aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, a następnie, mieszając, dodać skórkę z cytryny i aromat migdałowy. Mieszając dodać mieszaninę z mąką i miksować aż masa będzie gładka, a następnie dodać posiekane migdały.
    3. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej porcji uformować „bochenek” o długości około 30 cm szerokości 5 cm. Położyć bochenki na dużej blasze do pieczenia w odległości około 10 cm od siebie, lekko spłaszczyć. Ubić lekko białko i rozprowadzić pędzlem po wierzchu bochenków.
    4. Piec 20 do 25 minut lub do momentu aż nabiorą jasnobrązowego koloru. Studzić na blasze przez około godzinę.
    5. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C. Pociąć upieczone bochenki ukośnie na kawałki o grubości 1,5 cm. Ułożyć plastry szerszą stroną na blasze do pieczenia.
    6. Piec 10 minut lub do czasu, aż będą kruche. Studzić na metalowej podstawce. Upiec kilka dni przed podaniem. Przechowywać w papierowej torebce, aby nieco zmiękły. W celu dłuższego przechowywania, przełożyć do szczelnego pojemnika.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis