Szaszłyki z pieczarek i papryki

    Szaszłyki z pieczarek i papryki

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 41 osób

    Fantastycznie aromatyczne wegetariańskie szaszłyki z pieczarek i papryki w ziołowej marynacie. Można spróbować różnych innych grzybów, np. pieczarek portobello albo grzybów shitake.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g pieczarek
    • 2 czerwone papryki, pokrojone na kawałki
    • 1 zielona papryka, pokrojona na kawałki
    • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    2. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian grzyby i paprykę.
    3. W misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Posmarować marynatą szaszłyki.
    4. Ruszt grilla posmarować oliwą i położyć szaszłyki. Grillować przez 4-6 minut, smarując w trakcie marynatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis