Panierowane filety z kurczka z pieczarkami

    Panierowane filety z kurczka z pieczarkami

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 466 osób

    Prosty i smaczny przepis inspirowany włoskim sposobem przygotowywania dań. Piccata, czyli mięso panierowane w mące i jajku, podsmażone, a następnie duszone w sosie z dodatkiem wina i cytryny. Tutaj nowa odsłona tej klasycznej potrawy - dodatek pieczarek. Ulubione danie mojej rodziny.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
    • 1 jajko
    • 2 łyżki mleka
    • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
    • 4 łyżki masła
    • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1/4 szklanki cebuli, posiekanej
    • 1 szklanka (235 ml) bulionu drobiowego
    • 1/2 szklanki (120 ml) białego wina
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Na płaskim talerzu wymieszać mąkę z solą i papryką. Na oddzielnym talerzu rozmieszać jajko z mlekiem. Kurczaka zanurzać w jajku i obtaczać w mące.
    2. Na patelni roztopić masło, podsmażyć kurczaka na złoty kolor. Dodać pieczarki i cebulę, i smażyć przez 3-5 minut.
    3. Bulion wymieszać z winem, sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą. Dodać do kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, do momentu, aż wypływające z mięsa soki będą przejrzyste. Posypać pietruszką i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis