Wielozbożowe muffiny

    Wielozbożowe muffiny

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne i zdrowe muffiny z trzech rodzajów mąki. Można dodać orzechy, jagody, rodzynki, a zamiast maślanki sok pomarańczowy. Zawsze wychodzą pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/3 szklanki (40 g) mąki przennej z pełnego przemiału
    • 1/3 szklanki (80 g) mąki sojowej
    • 1/3 szklanki (35 g) mąki żytniej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1 szklanka (235 ml) maślanki
    • 1 łyżka melasy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni C. Lekko natłuścić 8 foremek na muffiny.
    2. W misce wymieszać 3 rodzaje mąki z proszkiem, sodą i solą. Dodać olej i mieszać ręką lub widelcem. Dodać jajko, maślankę i melasę, dobrze wymieszać. Nakładać do foremek.
    3. Piec przez 17 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis