Rabarbarowe ciasto z owocami morwy

    Rabarbarowe ciasto z owocami morwy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 54 osoby

    Proste i smaczne ciasto z owocami morwy i rabarbarem. Nadzienie można mrozić i wykorzystać, kiedy sezon na te owoce minie. Zamiast morwy można użyć jagód, jeżyn lub truskawek.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 350 g owoców morwy czarnej lub czerwonej
    • 200 g rabarbaru, drobno pokrojonego
    • 250 g cukru kryształu
    • 30 g mąki pszennej
    • 1 łyżka masła
    • 2 opakowania gotowego kruchego ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 205 stopni C.
    2. Owoce morwy wymieszać z rabarbarem, cukrem i mąką.
    3. Lekko natłuszczoną foremkę wyłożyć połową ciasta, na to wyłożyć nadzienie, na wierzchu ułożyć wiórki masła i przykryć drugą częścią ciasta. Skleić brzegi.
    4. Piec w temperaturze 205 stopni C przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C i piec przez kolejne 30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis