Muffiny z muesli

    Muffiny z muesli

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 36 osób

    Pyszne i łatwe w przygotowaniu muffiny. Wilgotne, a zarazem chrupiące, w zależności jaką mieszankę muesli użyjemy, mogą mieć dodatek orzechów lub suszonych owoców.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka (235 ml) musu jabłkowego
    • 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 2/3 szklanki (135 g) cukru kryształu
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody
    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1 i 1/4 szklanki (300 ml) muesli
    • 1 szklanka (145 g) rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić foremkę na 12 muffinów.
    2. Zmiksować mus jabłkowy z olejem, jajkiem, cukrem i wodą na jednolitą masę (miksować przez około 2 minuty).
    3. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z cynamonem, solą, sodą, zielem angielskim i muesli. Dodać do masy jabłkowej i miksować, aż składniki się połączą. Dodać rodzynki i wymieszać łyżką.
    4. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremki. Piec przez 20-25 minut, aż wierzch będzie rumiany. Natychmiast przełożyć z foremek do przestygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis