Kolorowa sałatka z soczewicy

    Kolorowa sałatka z soczewicy

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 106 osób

    Pyszna sałatka, pełna wartościowego roślinnego białka i witamin. Wspaniała jako dodatek do dań lub lekki, acz sycący lunch!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1/2 szklanki (100 g) suchej soczewicy
    • 1,5 szklanki (355 ml) wody
    • 1/2 puszki ciecierzycy, odsączonej z zalewy
    • 2 pomidory, posiekane
    • 4 dymki, posiekane
    • 2 zielone papryczki chili, posiekane
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1/2 żółtej papryki, posiekanej
    • 1 czerwona papryka, posiekana
    • 1 cytryna
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Do garnka włożyć soczewicę, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować przez 30 minut, aż zmięknie.
    2. W misce wymieszać soczewicę z ciecierzycą, pomidorami, cebulką, papryczkami i paprykami. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do sałatki, razem z oliwą z oliwek, kolendrą i solą. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis