Muffiny marchewkowo-jabłkowe

    Muffiny marchewkowo-jabłkowe

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 947 osób

    Pyszny i prosty przepis na muffiny. Czego to one nie zawierają! Marchew, jabłko, rodzynki, orzechy, a nawet zarodki pszenne. Koniecznie wypróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
    • 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej z pełnego przemiału
    • 1 i 1/4 (250 g) cukru kryształu (lub mniej)
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 szklanki (220 g) marchewki, startej
    • 1 jabłko, obrane i drobno pokrojone
    • 1 szklanka (145 g) rodzynek
    • 1 jajko
    • 2 białka
    • 1/2 szklanki (140 g) marmolady jabłkowej
    • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki prażonych zarodków pszennych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić 18 foremek do muffinów.
    2. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z cukrem, cynamonem, proszkiem, sodą i solą. Dodać marchewkę, jabłko i rodzynki, wymieszać.
    3. W oddzielnej misce, trzepaczką ubić jajko z białkami, marmoladą, olejem i wanilią. Stopniowo dodawać mieszaninę z mąką, mieszając tylko tyle, aby składniki zawilgły. Ciasto nakładać do foremek napełniając je do 3/4 wysokości foremki.
    4. Orzechy wymieszać z zarodkami i posypać muffiny po wierzchu.
    5. Piec przez 15-20 minut, na złoty kolor.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis