Deser dyniowy z mleczkiem kokosowym

    Deser dyniowy z mleczkiem kokosowym

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Fantastyczny kremowy deser rodem z Mombasy. Puree z dyni wymieszane z cukrem i mleczkiem kokosowym, pachnące kardamonem! Nie można się oprzeć!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 średnia dynia cukrowa, wydrążona z pestek i pokrojona w kostkę
    • 1 szklanka (200 g) cukru kryształu
    • 1 szklanka (235 ml) mleczka kokosowego
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Kawałki dyni gotować na parze przez 5-10 minut. Oddzielić miąższ od skórki.
    2. W rondelku wymieszać miąższ dyni z cukrem. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać mleczko i kardamon. Cały czas mieszając, gotować, aż masa uzyska konsystencję gęstego budyniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis