Korzenne ciastka cukrowe

    Korzenne ciastka cukrowe

    Zapisz do ulubionych
    3godz.30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszne ciastka, które smakują jak imbirowe! Można je upiec na dwa sposoby - krócej i będą miękkie, a 2 minuty dłużej będą chrupiące! Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Składniki
    ilość sztuk: 50 ciasteczek

    • 300 g margaryny do pieczenia
    • 2 szklanki (400 g) cukru kryształu
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki (120 ml) melasy
    • 4 szklanki (500 g) mąki pszennej
    • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka mielonych goździków
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego trzeba je wyjąć z lodówki lub ze spiżarni nieco wcześniej.
    2. Margarynę roztopić i przestudzić. Dodać cukier, jajka i melasę, zmiksować aż masa będzie gładka i puszysta.
    3. Mąkę przesiać z sodą, cynamonem, solą, imbirem i mielonymi goździkami. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, aż składniki się połączą. Wstawić do lodówki na 3 godziny (albo nawet całą noc).
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    5. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w cukrze i układać na blaszce w odległości 5 cm od siebie.
    6. Piec przez 8-10 minut, aby ciastka były miękkie lub 10-12 jeśli chcemy, żeby były chrupiące.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis